Wat betekent de Europese Toegankelijkheidsrichtlijn (EAA) voor mijn bedrijf?
Leestijd Leestijd: 4 minuten Auteur Geschreven door Chris Hagg

Wat betekent de
Europese Toegankelijkheidsrichtlijn (EAA)
voor mijn bedrijf?

Nederland telt 4,5 miljoen mensen met een beperking of chronische ziekte zoals visuele beperkingen en gehoorstoornissen. Nu producten en diensten steeds vaker online worden aangeboden kunnen zij baat hebben bij toegankelijke websites en webapplicaties. Ook met tijdelijke beperkingen zoals een gebroken arm kan het bijvoorbeeld handig zijn als een website ook met de tab-toets bediend kan worden i.p.v. met de muis.

Wetgeving

Reeds sinds 2018 is de Wet digitale toegankelijkheid van kracht. Deze wetgeving is van toepassing op alle websites en webapplicaties van de overheid. De Europese Toegankelijkheidsrichtlijn van april 2019 is aanleiding geweest voor een wetsvoorstel in Nederland dat de toegankelijkheid van digitale diensten en producten moet verbeteren, ook in het private domein. Met het aannemen van dit wetsvoorstel in de eerste kamer gaat de regelgeving in Nederland in vanaf 28 juni 2025.

Daarbij moet je denken aan de volgende diensten:

  • Webwinkels/E-commerce platformen;
  • Website/webapplicaties t.b.v. persoonsvervoer;
  • Communicatiediensten;
  • Online bankieren;
  • Video on demand diensten.

Ook is de nieuwe regelgeving van toepassing op producten/hardware als geld- en ticketautomaten.

Uitzonderingen

Kleine ondernemers zijn uitgezonderd van verplichtingen rondom deze nieuwe wetgeving. Je wordt aangemerkt als kleine ondernemer als je minder dan 10 werknemers hebt en een jaaromzet van minder dan 2 miljoen euro. Al ziet de overheid natuurlijk graag dat iedereen zijn website of webapplicatie toegankelijker maakt.

De praktijk

Wat moet je doen als je binnen de doelgroep van de wet valt? De toegankelijkheidseisen zijn al sinds 1999 (!) vastgelegd in de WCAG 2.1 richtlijnen door het World Wide Web Consortium (W3C). Deze richtlijnen zijn onderverdeeld in 4 hoofdcategorieën:

  • Waarneembaar
    Informatie en gebruikersinterfaces moeten toegankelijk zijn voor gebruikers op een wijze die zij kunnen waarnemen.
  • Bedienbaar
    Gebruikersinterfaces en navigatie moeten bedienbaar zijn voor alle gebruikers.
  • Begrijpelijk
    Bijvoorbeeld door de taal van de website aan te geven, zodat screenreaders weten hoe ze de tekst moeten voorlezen. Of door context toe te voegen aan de content.
  • Robuust
    Content moet robuust genoeg zijn om betrouwbaar te kunnen worden geïnterpreteerd door een breed scala aan apparaten, waaronder ondersteunende technologieën zoals screenreaders.

De techniek

Natuurlijk blijven we bij NoardCode ook techneuten, dus we willen je ook graag met een heel klein voorbeeld laten zien hoe je de toegankelijkheid van je website of webapplicatie kunt verbeteren.

Semantische HTML
Dit verwijst naar het gebruik van HTML-elementen die de betekenis van de inhoud beschrijven. Dit helpt zoekmachines en ondersteunende technologieën om de inhoud beter te begrijpen.

Een voorbeeld van semantische HTML:

    
<button>
    Klik om contact op te nemen
</button>
    

Een voorbeeld van niet-semantische HTML:

    
<div>
    Klik om contact op te nemen
</div>
    

Voor een hulpmiddel is de semantische HTML beter te begrijpen binnen de context. Ook andere hele basale dingen als het gebruik van de juiste headings (h1, h2, h3) of ALT attributes bij afbeeldingen dragen hier aan bij.

Accessible Rich Internet Applications (ARIA)
ARIA rollen en attributen geven extra context en informatie aan ondersteunende technologieën over de elementen op een pagina. Een voorbeeld hiervan is het aria-label attribuut dat een toegankelijke naam geeft aan een element wat anders lastig te begrijpen zou zijn:

    
<button aria-label="Sluiten">
    X
</button>
    

Wil je zelf testen hoe toegankelijk je website is?
Gebruik dan bijvoorbeeld tools als Lighthouse.

Gebruik Lighthouse in Google Chrome om de toegankelijkheid van je website te meten.

Doe goed, ook voor jezelf

Iedereen moet mee kunnen doen. Dus zelfs als je geen verplichtingen hebt, is het een goed idee om je website of webapplicatie toegankelijk te maken voor je medemens.

Maar ook voor jezelf biedt het voordelen. Het is goed voor je SEO, je conversie en je klanttevredenheid. Studie wijst uit dat je tot wel 12% meer website bezoekers kunt krijgen door je website toegankelijker te maken.

Meer weten?

Wil je meer weten over de toegankelijkheidseisen van de EAA? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder met het toegankelijk maken van je website of webapplicatie.

Mogelijkheden of kansen voor
jouw organisatie bespreken?

Arjan Renkema Chris Hagg Marcel Klaver Damiaen Toussaint Arrow