
Wat betekent de Europese toegankelijkheidsrichtlijn voor mijn bedrijf?
Is jouw website of webapplicatie al toegankelijk?
Is jouw website of webapplicatie al toegankelijk?
Tl;dr : ”Het Document Object Model (DOM) is een gestructureerde representatie van de inhoud van een webpagina.“
De DOM, oftewel de Document Object Model, is een manier waarop webbrowsers de structuur van een webpagina intern weergeven. Je kunt het zien als een soort boomstructuur waarin alle onderdelen van een webpagina — zoals koppen, paragrafen, knoppen en afbeeldingen — als objecten staan gerangschikt. Dankzij de DOM kunnen programmeurs met JavaScript elementen op een pagina lezen, aanpassen of dynamisch toevoegen.
Wanneer je een website laadt, zet de browser de HTML -structuur om in de DOM. Die structuur is door JavaScript toegankelijk, wat het mogelijk maakt om dingen te veranderen zonder de hele pagina opnieuw te laden. Denk aan het live updaten van teksten, het tonen van meldingen of het wisselen van tabs.
Voorbeelden van interacties via de DOM zijn onder andere:
Bij NoardCode werken we dagelijks met de DOM, vooral in frontendprojecten. Of we nu werken met “ruwe” JavaScript , Vue.js of een Framework als Angular — het manipuleren van de DOM is essentieel om interactieve en gebruiksvriendelijke interfaces te bouwen. We zorgen daarbij voor een goede balans tussen dynamiek en prestaties, zodat je applicatie soepel blijft werken.